Ploché střechy: Moderní řešení s mnoha výhodami pro každou stavbu

09. 09. 2024 Ploché střechy: Moderní řešení s mnoha výhodami pro každou stavbu

Plochá nebo sedlová střecha? V moderní architektuře se ploché střechy stále více prosazují jako jedno z nejefektivnějších a esteticky nejpřitažlivějších řešení. Kdo miluje minimalismus, volba je jasná. Jejich jednoduchá konstrukce, možnost rozšíření prostoru a nižší náklady na stavbu činí z plochých střech ideální volbu pro široké spektrum budov, od rodinných domů po komerční objekty. V tomto článku vám představíme hlavní výhody a naše provedení. 

1. Jednoduchost a minimalismus

V současné architektuře je trendem minimalismus, který se projevuje v jednoduchých a čistých liniích. Ploché střechy tento trend dokonale naplňují. Jejich konstrukce umožňuje vytvořit vzhled, který je nejen esteticky přitažlivý, ale také funkční. Ploché střechy tak často nacházíme na moderních rezidenčních budovách i komerčních objektech, kde je důraz kladen na jednoduchost a praktičnost.

2. Efektivní využití prostoru

Jednou z největších výhod plochých střech je možnost efektivního využití prostoru, který by u tradiční šikmé střechy zůstal nevyužitý. Plochá střecha může sloužit jako terasa, zelená střecha nebo prostor pro instalaci solárních panelů. Tyto možnosti dávají majitelům budov větší flexibilitu při plánování a využívání prostoru, což je obzvláště cenné v městských oblastech, kde je každý metr čtvereční důležitý.

3. Nižší náklady na stavbu a údržbu

Stavba ploché střechy je konstrukčně jednodušší než stavba střechy šikmé, což se promítne do celkově nižší ceny za váš dům. Rovná plocha střechy umožňuje snadnější přístup při údržbě a opravách, což vede k dalším úsporám. Zatímco šikmé střechy mohou vyžadovat speciální vybavení a techniky pro údržbu, na plochou střechu se lze jednoduše dostat a pohybovat se po ní bez větších obtíží. I tak ale vždy dbejte na maximální bezpečnost!

4. Snadná instalace dodatečných zařízení

Další velkou výhodou plochých střech je snadný přístup pro instalaci různých dodatečných zařízení, jako jsou klimatizační jednotky, antény nebo hromosvody. V porovnání se šikmými střechami, kde je instalace často složitější a náročnější, umožňuje plochá střecha snadnou integraci těchto prvků bez nutnosti složitých úprav.

5. Energetická efektivita a tepelná izolace

Ploché střechy mají menší plochu než střechy šikmé, což může vést k menším tepelným ztrátám v zimě a menšímu přehřívání v létě. K dosažení optimální energetické efektivity je však klíčové správně provést tepelnou izolaci a hydroizolaci střechy. Dobře navržená a provedená plochá střecha nejenže šetří náklady na vytápění a chlazení, ale také zajišťuje dlouhou životnost celé budovy. Věděli jste, že dobře provedené zateplení střechy šetří energetické náklady až o 30 %? To v ročním rozpočtu není zrovna málo! 

6. Kvalitní hydroizolace jako základ úspěchu

Jedním z nejdůležitějších aspektů plochých střech je jejich hydroizolace. Správně provedená hydroizolační vrstva chrání střechu před pronikáním vody a zajišťuje její dlouhou životnost. Využíváme materiály, jako jsou asfaltové pásy nebo moderní PVC a EPDM fólie, které poskytují vynikající ochranu proti vlivům počasí a UV záření. Zvláštní pozornost je třeba věnovat spádování střechy, které zajišťuje správný odvod vody a předchází vzniku stagnačních bodů, které by mohly vést k poškození střechy. Takže, rovná střecha vlastně není rovná! 

7. Flexibilita při budoucích úpravách

Ploché střechy poskytují také vysokou flexibilitu při budoucích úpravách budovy. Přístavba dalšího modulu či další patro? Snadno navážeme na stávající konstrukci. Pokud již při plánování střechy počítáme s možným rozšířením, střechu již předem uzpůsobíme pro budoucí stavební zásahy. Výrazně tak usnadníme jakoukoliv přístavbu nebo změnu využití střechy!

Ploché střechy představují moderní a praktické řešení pro širokou škálu staveb, našich dřevostaveb nevyjímaje. Jejich konstrukční jednoduchost, nízké náklady, snadná údržba a možnost efektivního využití prostoru z nich činí atraktivní volbu pro mnoho našich klientů. S precizním návrhem a kvalitním provedením slouží jako dlouhodobé a spolehlivé řešení, kteřé přináší nejen estetickou hodnotu, ale i praktické výhody. 

Tak na rovinu, líbí se vám rovné střechy více než ty sedlové? Dejte nám vědět na sociálních sítích váš komentář! 

Zaujalo vás moderní, modulární bydlení?
Chtěli byste s něčím poradit?