Jaký je rozdíl mezi modulovým domem a dřevostavbou?

Někteří dřevostavitelé staví dřevostavby, velmi málo z nich však staví modulové domy. Co vám tedy nakonec postaví? Tím, že nikde není přesně definováno a to ani v zákoně, co je modulový dům, podíváme se na tuto problematiku zejména z hlediska zvyklostí, respektive toho, co české stavební firmy pod pojmem dřevostavba a modulový dům nabízí.

Dřevostavba vs. Modulový dům

Dřevostavby jsou obecně stavby, jejichž nosný systém (nosná konstrukce) je vytvořen ze dřeva nebo z produktů na bázi dřeva. Oproti tomu modulový dům je stavba, která je vytvořena suchou cestou, a to tak, že máme většinu částí stavby předem připravené a na stavbě je různým způsobem spojujeme. Jak velké jsou tyto části nebo z jakého jsou materiálu, není nikde definované.

Modulové domy se staví rychle

Obecná představa o modulovém domě je taková, že jde o stavbu, která je z velké části vyrobena v hale a na staveniště přijedou buď celé moduly, nebo stěny, které jsou pak k sobě na stavbě během několika dní spojeny, a dům je tak velmi rychle postavený. Nemusí to však takto být vždycky.
Hodně výrobců dřevostaveb, kteří staví např. systémem two by four, což je letmá staveništní montáž, uvádí, že staví modulové domy. Proti definici modulové domu se neprohřešili, protože dům sestavují suchou cestou z hranolů, izolačních materiálů a velkoplošných materiálů, což jsou svým způsobem připravené díly pro stavbu domu.

Modulové domy vs. roubenky a sruby

Na „odborných“ diskusích mnoha zpravodajských portálů se setkáte často s názorem, že modulové domy nejsou dřevostavby, ale že jsou to jakési sendviče, které obsahují dřeva velmi málo a že pravá dřevostavba je srub nebo roubenka.
Pokud však máte masivní křížem lepené dřevěné panely (CLT panely), které jsou vyrobené včetně otvorů pro okna a elektroinstalace, jsou to spíše stavby montované, i když v sobě mají dřeva opravdu hodně.

Rada na závěr, když se rozhodnete pořídit modulovou dřevostavbu

Když tedy někdo uvádí, že staví modulové domy, a pokud vy chcete dřevostavbu, tak se ujistěte, že je nosný systém domu ze dřeva.
Pokud jste si vybrali modulový dům, kvůli tomu aby byl postaven co nejrychleji, zeptejte se firmy, v jakém stavu dům přiveze na staveniště, zda to budou hotové stěnové, stropní a střešní panely, nebo jestli je bude teprve na staveništi sestavovat. Rychlost těchto dvou systémů se totiž značně liší, i když se v obou případech jedná, jak o dřevostavbu, tak o modulový dům.

Zdroj: https://www.drevostavitel.cz/clanek/jaky-je-rozdil-mezi-montovanym-domem-a-drevostavbou

Ekonomicky &<br>kvalitně

Ekonomicky &
kvalitně

• Zakládáme si na vysoké kvalitě za příznivé ceny.
• Provoz domku je za „babku“.
• Pevně stanovená cena.

Rychle &<br>bez starostí!

Rychle &
bez starostí!

Domek předáme do 4 – 5 měsíců a ušetříme vám veškeré starosti ohledně stavby domu.

Mobilita &<br>Variabilita

Mobilita &
Variabilita

Šijeme domky na míru našim klientům, nebojíme se změn ani nestandardních věcí, navíc lze domek kdykoliv převézt na jiné místo.

Materiály & <br>životnost

Materiály &
životnost

Používáme pouze certifikované, zdravotně nezávadné materiály. Životnost našich dřevostaveb je srovnatelná se zděnou stavbou.

Bayos
Cetris
Fermacell
Isover
Rigips